Wybieramy naczynie żaroodporne

Zapiekanki, soczyste mięsa, pieczone ryby czy aromatyczne ciasta. Nie sposób obejść się bez piekarnika i odpowiednich naczyń do zapiekania, w których można przygotować tego typu potrawy. Jak wybrać najlepsze naczynia żaroodporne?

W prostocie siła

Kupując naczynia żaroodporne wybieramy często nowoczesne formy i kreatywne zdobienia, które pomagają stworzyć odpowiedni klimat w naszej kuchni. Jednak kupując naczynie żaroodporne nie skupiajmy się tylko na jego estetycznym wyglądzie. Pamiętajmy o podstawowych funkcjach i przeznaczeniu naczynia. Ponieważ tego typu naczynia służą do zapiekania potraw w piekarniku, zadbajmy by kupić solidny, ergonomiczny sprzęt odporny na wysokie temperatury.

Zrezygnujmy ze zbędnych żłobień, w których będzie się gromadził brud. Tłuszcz, który ukryje się w zakamarkach naczynia wyjętego z rozgrzanego piekarnika może być niezwykle trudny do usunięcia. Zwróćmy uwagę, że ozdobne złocenia lub napisy w kontakcie z wysoką temperaturą mogą ulec zniszczeniu, więc może warto z nich zrezygnować.

Warto też kupić naczynia ze specjalnie wyprofilowanymi uchwytami, które będzie można swobodnie wyjmować z pieca. Unikajmy naczyń z uchwytami z tworzywa sztucznego, które nie jest odporne na wysokie temperatury. Chyba, że będą to odpinane uchwyty, które nie narażą nas na poparzenie.

Kształt naczynia żaroodpornego

Wybór kształtu naczynia zależy w dużej mierze od rodzaju potraw, jakie chcemy w nim przyrządzać. Jeśli zamierzamy piec niewielkie zapiekanki, to w zupełności wystarczy nam małe i niezbyt wysokie naczynie. Jeśli natomiast jesteśmy amatorami pieczonych mięs czy ciast, to zdecydujmy się na naczynie większych rozmiarów.

Dobrym pomysłem może być też zestaw naczyń o różnej pojemności. Będziemy mogli elastycznie dobierać naczynie do przygotowywanej potrawy, a nawet upieczemy kilka dań jednocześnie. Najwygodniej będzie, jeśli elementy zakupionego zestawu będzie można przechowywać włożone jedno w drugie. Zaoszczędzimy w ten sposób wiele miejsca, które przyda się na inne akcesoria.

Naczynia do zapiekania mogą mieć rozmaite kształty:  kwadratowe, prostokątne, owalne lub okrągłe. Ważne, by były pozbawione niewygodnych narożników, które utrudnią wyjmowania upieczonej potrawy.

Jakość tworzywa

Wybierając ceramiczne naczynia żaroodporne zwróćmy uwagę na jakość materiału, z jakiego są wykonane. Wysokiej jakości tworzywo zagwarantuje wieloletnie użytkowanie bez obaw o pęknięcia, czy rysy mogące powstać w rozgrzanym piekarniku.

Najczęściej wybierane są naczynia z hartowanego szkła lub ceramiczne. Są one w stanie bez problemu wytrzymać bardzo wysokie temperatury. Ich elegancki wygląd czyni je ponadczasowymi i uniwersalnymi akcesoriami kuchennymi, które podobnie jak patelnia nierdzewna będą pasować do kuchni urządzonej w każdym stylu. Dzięki przezroczystemu naczyniu możemy kontrolować przebieg pieczenia naszego dania.

Wysokiej jakości tworzywo jest w stanie wytrzymać nie tylko wysokie, ale i niskie temperatury, dlatego często w tym samym naczyniu można zapiekać lub mrozić potrawy. Naczynia wykonane z trwałej i ładnej porcelany będą się też dobrze prezentować na stole, dlatego można w nich serwować dania bezpośrednio z piekarnika.

Author: Patka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *